Președintele Joe Biden și Cancelarul german Olaf Scholz au încercat să transmită un mesaj comun pe același palier în privința Ucrainei, dar s-a văzut că, de fapt, cele două țări nu au deloc aceeași viziune în privința gazului rusesc, notează CNN.
Gazoductul rusesc Nord Stream 2, construit cu investiții consistente de la firme nemțești, un proiect al cărui președinte este chiar un fost cancelar german, Gerhard Schroder, este punctul cel mai vulnerabil al Germaniei în toată această poveste. Țara a fost, de altfel, și acuzată că este prea reținută în susținerea integrității teritoriale a Ucrainei în fața amenințării Rusiei.
În timpul unei conferințe de presă comune de la Casa Albă, în urma vizitei Cancelarului German la Washington, Biden a declarat că dacă Rusia va invada Ucraina, Nord Stream 2 va fi oprit cu totul.
„Dacă Rusia invadează, adică tancuri şi trupe trec graniţa cu Ucraina, atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Îi vom pune capăt”, a spus ferm Biden.
Este un anunț pe care administrația Biden l-a mai repetat în trecut și a fost cel mai important punct de pe agenda de discuții cu Scholz, potrivit oficialilor.
Însă, Cancelarul german a evitat să numească în conferință proiectul gazoductului rusesc, pe care țara sa îl susține atât de mult.
„Le spun prietenilor noștri americani că suntem uniți. Vom acționa împreună și vom lua toți pașii necesari împreună”, a spus Scholtz.
În cadrul unui interviu la CNN, a avut un mesaj similar. „Vom pace toți pașii împreună. Așa cuma a spus și domnul președinte, suntem pregătiți. Germania va fi alături de aliații săi și în special alături de Statele Unite, vom lua aceleași măsuri, nu vor fi diferențe”, a declarat Scholz pentru CNN.
Conducta Nord Stream 2, care transmite gaze naturale rusești pe sub Marea Baltică în Germania, evitând Ucraina, îl pune pe Scholz într-o situație dificilă în confruntarea cu Rusia față de agresiunile sale în Europa.
Germania este puternic dependentă de energia rusească, ceea ce face dificilă impunerea pedepselor severe fără a risca oprirea petrolului și gazelor în lunile reci de iarnă.
Statele Unite au căutat în grabă pe glob surse alternative de energie care ar putea fi redirecționate către Europa, din Asia până în Orientul Mijlociu, către furnizorii americani interni. Nu este clar cât de reușită a fost inițiativa, după ce unele țări au spus că rezervele lor de gaze sunt deja promise.